Historia

Viisi Penniä on osa elävää ravintolahistoriaa

Olut- ja ruokaravintola Viisi Penniä sijaitsee samoilla kulmilla, jossa ennen otettiin rahaa Helsingin kaupunkiin tulijoilta Espoon tullissa. Siitä paikka on saanut nimensä Töölön tulli. Kaupungin ja maaseudun erottaneen Tullinpuomin kivipylväät on jätetty paikoilleen historiallisiksi muistomerkeiksi ravintolan lähelle.

Viiden Pennin korttelin talot nousivat Mannerheimintien varrelle vuosina 1938–40. Mannerheimintie 55:ssä olevan asuintalon on piirtänyt arkkitehti D. Dahlberg, ja se on valmistunut välirauhan aikana 1940. Funkistalo kertoo omalla tavallaan sota-ajan historiasta. Nimittäin tarinan mukaan talon toinen puolisko ei olisi ollut yhtä ammattitaitoista työtä kuin ensiksi valmistunut, koska osa rakentajista kutsuttiin äkkiä asepalvelukseen.

Mannerheimintie 55:n talon varsinainen perustaja ja pitkäaikainen isännöitsijä oli Markus Malmelin, jonka tytär Eva Malmelin kävi pikkutyttönä seuraamassa rakennustyötä ja ihailemassa laajoja näkymiä. Vastapäisiä taloja ei ollut ja näköalaa riitti merelle asti.

Ravintola on talossa ollut aina. Nykyistä Viiden Pennin krouvia edelsi ravintola Walk. Aikoinaan talossa toimi myös Helsingin Sanomien konttori.

Viisi Penniä on yksi perinteisimmistä krouveista. Ravintola avasi ovensa vuonna 1956. Saman vuoden keväällä yleislakko pysäytti koko Suomen ja Urho Kekkonen valittiin tasavallan presidentiksi.

Mannerheimintie jatkui aina Tullinpuomin ohi kohti Ruskeasuota. Pihoilla kaikuivat sodan jälkeen syntyneiden suurten ikäluokkien riemunkiljahdukset, kun kersat hyppäsivät narua ja ruutua, ja pikkukundit tekivät kepposiaan. Kulmilla ja porttikongeissa staijaileva lättähattunuoriso herätti pahennusta.

Rock’n rollin ensisävelet kantautuivat kohti Pohjolaa ja Suomea. Maalaiset muuttivat kaupunkeihin. Stadi laajeni vääjäämättä kohti pohjoista. Viidestä Pennistä muodostui lukuisten Tullinpuomin asukkaiden kantismesta, jonne on aina tultu kauempaakin.
Kerro kavereille: